Over Cathérine

Als ik mezelf in één woord zou moeten samenvatten, dan is dat ‘bruggenbouwer’. Ik houd niet van hokjes, wel van kruisbestuiving. Voor mij is de toekomst divers en interdisciplinair. Ik hou ervan om mensen bij elkaar te brengen, om talent een duw in de rug te geven, om visies te verenigen.

Mijn hart ligt bij storytelling. Als kind al kon ik mezelf verliezen in fictie. Ik ging Vergelijkende Cultuurwetenschappen (antropologie) studeren, omdat ik geïnteresseerd was in mythologie en religie. Ik trok ervoor naar de VS, waar ik een tijd bij de Navajo-indianen woonde, die mij erg veel leerden over hun verhalencultuur.

Ik houd van schoonheid, van ethiek en van duurzaamheid. Ik heb een zwak voor vakmanschap en het artisanale. Ik heb een bijzonder goede antenne om ontastbare zaken, zoals de tijdsgeest en culturele onderstromen, op te pikken.

Door de lens van een antropoloog is alles boeiend. Mijn professioneel parcours is divers. Ik heb de wereld afgereisd. Ik ben net zo geïnteresseerd in buitenlandse politiek als in de wereldkeuken. Ik volg de evolutie in digitale media en ontwikkel zelf crossmediale verhalen, lees in mijn vrije tijd over landschapsfilosofie, en ben tegenwoordig geobsedeerd door het concept rewilding.

Hoe dat komt? Met mij ging alles prima tot ik in 2013 een verkeersongeluk kreeg. Het duurde een dik jaar voor ik weer kon werken. In eerste instantie leek het alsof ik alles verloren was. Ik was de weg kwijt. Maar toen ik de gedachte dat er een weg was losliet, werd het leven danig interessant. Om de bekende mythedeskundige Joseph Campbell te citeren: “We must be willing to let go of the life we planned so as to have the life that is waiting for us.”

Dwalen is een kunst, zo leerde ik. Als je je laat leiden door je zintuigen in plaats van een vooraf bepaald pad, kom je op de mooiste plekken. Zo belandde ik de opleiding Digital Storytelling op het KASK-School of Arts. Als journalist vertelde ik vooral de verhalen van anderen, als storyteller mag ik spelen met verbeelding.

Waarom ik dit allemaal vertel? Omdat het belangrijk is om meester te zijn van je eigen verhaal. Wat je ook doet, waar je ook aan begint, je verhaal is de basis van alles.

Ik kan jou leren om jouw verhaal te vertellen. Wil je weten hoe? Mail me op catherine.ongenae@telenet.be

Warme groeten, Cathérine

BewarenBewaren